Összes oldalmegjelenítés

2010. december 6., hétfő

Házikedvencek tenyésztője

http://www.hazikedvencek.hu/index.php?com=site&menu_id=61&kezdorecord=10

2010-01-05
Krizsanyik Katalin

Ebben a hónapban Krizsanyik Katalin tibeti terrier tenyésztőt látjuk vendégül.

Mikor kezdődött a kutyák iránti vonzalmad?

Sokáig közömbös voltam a kutyák iránt. A háziállattartás a környezetemben csak funkcionális volt. A kutyatartás színvonala az utóbbi egy-két évtizedben sokat javult, de sajnos még mindig nagyon szélsőségesen viszonyulunk a házikedvencekhez. Az én vonzalmam egy ajándékba kapott ír szetternek köszönhető.

Hogyan kezdted a tenyésztést? Miért váltottál a szetterekről a tibeti terrierre?

Családunkban senki nem foglalkozott tenyésztéssel, így az első ír szetter alom fogadására csak szakirodalomból tudtam felkészülni. Megtartottam három kutyust az alomból, de mire tenyészthető korba kerültek a szomszéd "véletlenül" megmérgezte őket. A tibeti terrier tizenöt éve van jelen Magyarországon. A kezdetektől figyelemmel kísértem a fajtát, de a szetterek mellé nem akartam másik kutyát. A szetterek után mégis úgy döntöttem, beszerzem első tibetkémet. Hosszas keresgélés után találtunk egymásra Donikával 1997-ben. Rá egy évre vettem a második szukámat, Brikit. Ezalatt persze igyekeztem minél többet megtudni a kiállításokról, családfákról, és a tenyésztésről. Mára teljesen kitölti az életemet, a saját tenyésztésű kutyáimból két fedezőkant tartottam meg. Astrát, aki három éves korára már nagyon sok eredménnyel büszkélkedhet és Atrungot, aki viszont nem szereti a kiállítási nyüzsgést. Donika és Briki tavaly augusztusban született kölykei közül megtartottam egy-egy szukát, jelenleg hat kutyám van.

Ha jól tudom, neve ellenére ez a fajta nem a terrierek, hanem a pásztorkutyák és a társasági kutyák közé sorolható. Miért van ez így?

A félreértésekhez vezető "terrier" elnevezést a fajta az első keresztény szerzetesektől kapta, mivel nagyságban az akkor ismert terrierekhez hasonlított. Azonban sem jelleme, sem tulajdonságai alapján nincs benne semmi terrierszerű. Tibetben a nomádok pásztorkutyaként tartották, ahol nem csak az volt a feladatuk, hogy az értékes nyájat őrizzék, hanem a család és sátrának védelme is. A tibetiek a bozontos, hosszú szőrű kutyákat "apso"-nak nevezték, melynek jelentése: sok-sok szőrrel fedett. Ez a fajta nagyon ragaszkodik gazdája társaságához, szívesen elkíséri akár a munkahelyére is.

Nevéből kiderül, hogy Ázsiából származik. Volt régen valamilyen különleges funkciója?

A tibetiek vallása szerint a reinkarnáció során az ember más alakban - kutyaként is - visszatérhet a földre, ez meglehetősen nagy tiszteletet hozott ezeknek az állatoknak. A "lélek eme hordozójának" megölése, vagy eladása súlyos bűnnek számitott. A különös tisztelet jeleként szabad volt ajándékba adni kutyát, mint szerencsehozó jószágot. A régi hit következményeként a láma tehát apró, főképpen fehér, vagy arany színű kölyköket kapott a pásztoroktól ajándékba. Ugyanakkor a szerzetesek az alom nagyobb példányait odaadták a pásztoroknak cserébe azért, hogy azok élelemmel lássák el őket.

Mennyire népszerű fajta a tibeti terrier ma Magyarországon? Hány egyed lehet az országban? Melyik országban él a legtöbb tibeti terrier?

Az utóbbi három évben kezd népszerűbbé válni ez a fajta, 1988 óta eddig kb. 1500-at törzskönyveztek, de közülük sok egyed él külföldön, tehát nem olyan elterjedt még nálunk. Anglia a standardadó ország, ahol népesebb a számuk. Németorszában, a skandináv országokban és Kanadában a legelterjedtebb tudomásom szerint.

Kérlek, mutasd be a tibeti terriert.

Ami a tibeti terrier vidám, kiegyensúlyozott természetét illeti, kiváló társ lehet felnövekvő gyermekek mellé. Számára fontos az emberekkel tartott kapcsolat. Kedveli, ha hosszasan beszélnek hozzá, ezért magányos embereknek is nagyon ajánlott. Ha állatok őrzésével bízzák meg, feladatát lelkiismeretesen teljesiti. Ugyanezt tapasztaljuk, ha kiránduló családdal van együtt, gondosan ügyel arra, el ne kószáljon valaki a többiektől. Minden bizonnyal származásának köszönhetően, imádja a havat. Elsősorban a hideg porhóban érzi jól magát.

Mire használják leggyakrabban?

Nálunk, besorolásának megfelelően, elsősorban társasági kutya, kedvencként tartják, de hazájában ma is alkalmazzák nyájak őrzésére, terelésre.

Mekkora a mozgásigénye? Alkalmas például agility-re? Hogy áll a házőrzéssel?

Mozgásigénye közepesnek mondható, de azért szivesen elkíséri gazdáját akár hegyet mászni is, kitartó, nem fáradékony. Kiváló társa lehet sportos gazdiknak, intelligenciájának és mindig vidám természetének köszönhetően kifejezetten alkalmas az agility-re. Tenyészetemből származik az első magyarországi agility-versenyző tibetke, Chin, aki Kecskeméten az Agility Hírös Kupán midi csoportban első helyezett lett. Idegenekkel szemben tartózkodó, mint minden tibeti fajta. Semmi nem kerülheti el a figyelmét. Őrző-védő munkára alkalmatlan, de kitűnő jelzőkutya. Az idegent hangos ugatással fogadja, minden számára gyanús neszre vad csaholásba kezd, talán ezért is adta neki a Kutyaszorító c. könyv szerzője a mulatságos talaji lárma elnevezést.

Milyen emberi és környezeti feltételeket támasztasz a leendő gazdával szemben? Mekkora helyigénye van a kutyának? Milyen vérmérsékletű és életvitelű embernek ajánlod jó szívvel?

Kizárólag olyan gazdának ajánlom aki elegendő időt tud kutyájára fordítani, aki valóban egy igazi társra vágyik, és hajlandó megosztani mindennapjait hosszú éveken át kedvencével. A tibeti terrier aktívan részt vesz a család életében, egyenrangú félként kell vele bánni. Lakásban és kertben egyaránt tartható, helyigénye átlagos.

Előfordulnak tipikus betegségek? Mire kell különösen figyelnünk, hogy megőrizzük a kutya egészségét?

A tibeti terrier egészséges, hosszú életű fajta, átlagéletkora 15-16 év. Az öröklődő betegségek szerencsére ritkán fordulnak elő. A hosszú szőr rendszeres, legalább heti egyszeri alapos kifésüléssel rendben tartható, de elhanyagolása komoly egészségügyi problémákhoz vezethet. Természetesen a kiállítási minőségű szőrzet ápolása több gonddal jár, csakúgy mint a legtöbb hosszú szőrű fajtánál.

A tenyésztés mellett jut időd másra is? A tenyésztés hobbi, vagy munka számodra?

Számomra a kutyatenyésztés nem munka és nem hobbi.. Ez egyszerűen az életem, a velük eltöltött idő rengeteg örömet okoz, értük, a fajta fenntartásáért teszem amit teszek, és önző módon a tőlük kapott szeretetért.

Mik a tenyésztési céljaid?

Szerintem a magyarországi tibeti terrier állomány felveszi a versenyt más országbeli tenyészetekkel. Szeretném ha a fajta itthon ismertebbé válna, ha egészséges, a fajtajellegnek megfelelő egyedek tennék boldoggá a gazdikat. Büszke vagyok a tenyészetemből származó kutyák sikereire, és igyekszem folyamatosan figyelemmel kísérni a tőlem származó kutyák sorsát.

Mi a véleményed Magyarországon az állatvédelemről és a felelős állattartásról?

Sajnos, hazánkban mindkettő gyerekcipőben jár. Erről a két témáról napokig tudnék beszélni... Kutyáim őshazájában, a "világ tetején", mindennél jobban tisztelik az életet, az élőlényeket. A mi világunkban pedig a természet és az állatvilág következetes kizsákmányolása teljesen magától értetődő, mindennapos. Ha már ennyire megszerettük a tibeti kutyákat, talán a környezetünk, az állatvilág tiszteletben tartásáról is el kellene tanulnunk egy, s mást a tibetiektől.

1 megjegyzés:

  1. A cikk megírása és megjelenése óta eltelt körülbelül 8 év. Az aktualitás annyiban változott, hogy a tibeti terrierek tenyésztése már több mint 20 éve tart Magyarországon, és jelenleg a 2500-as törzskönyvi szám felé tartunk. Tehát eddig nem lett divatfajta a tibetkékből, és továbbra is egy különleges ritka kincset kapunk társnak egy Tibeti Terrier "személyében". Becsüljük meg őket!
    Krizsanyik Katalin
    Aranykoszorús mestertenyésztő

    VálaszTörlés